Etusivu    Info    Aineistoja    Svenska    English

Tulosta tuokio oheisesta pdf-tiedostosta:

Don Susi — Aivoitusta etsimässä

Don Susi

Hyvää päivää lapset, minä olen Don Susi. Olen asunut Aparaattisaarella jo hyvin kauan. Ja kuten varmasti huomaatte, en ole enää ihan nuori. Taidanpa olla pöllö Tieto Jyvästäkin vanhempi. Tosin hän asui tällä saarella jo ennen minua.

Silloin kun minä olin pieni, elämä oli kovin erilaista kuin nyt. Asuin laumani kanssa Toisessa maailmassa. Kotimme sijaitsi syvällä tuuheassa metsässä. Silloin ei ollut tietoakaan minkäänlaisista laitteista tai muista hienouksista. Me juoksentelimme lumihangessa, leikimme piilosta ja hippaa toisten susien kanssa ja tutkimme hangelle ilmestyneitä vieraita jälkiä. Mutta minä en pitänyt kylmyydestä. Olisin halunnut pukeutua lämpimiin vaatteisiin. Juuri sellaisiin kuin olin metsänvartijalla nähnyt. Jos nyt ajattelen noita vaatteita, minua hirvittää. Metsänvartijalla ei ollut minkäänlaista tyylitajua. Mutta lankapuhelin hänellä oli mökissään.

Lapsena jo haaveilin, että jonakin päivänä minullakin olisi erilaisia laitteita ja kojeita ja tuntisin ja tietäisin niistä kaiken. Niinpä tultuani täysikasvuiseksi jätin laumani ja lähdin kohti etelää. Te ette ehkä vielä tiedä, mutta silloin ei ollut karttasovelluksia. Minun oli luotettava omaan sisäiseen kompassiini ja vaistoihini. Ne johdattivat minut juuri sinne minne pitikin.

Olen nähnyt melkein koko Toisen maailman. Noilta matkoilta olen kerännyt yhtä ja toista kiinnostavaa. Kotonani on hieno kokoelma jo harvinaiseksikin käyneitä laitteita. Osa kojeista on minuakin iäkkäämpiä, osa suorastaan historiaa.

Te osaatte kaikenlaista, mutta kyllä minäkin taidan yhtä ja toista. Lukulaitteellani luen erilaisia e-kirjoja. Erityisesti tietokirjat kiinnostavat minua. Tilaan myös useampaan digitaalista harraste- ja tiedelehteä. Nykyisin teen lähes kaikki suurimmat löytöni nettikaupoista.

Toisessa maailmassa on erilaista kuin täällä Aparaattisaarella. Siellä sudet elävät edelleen laumoissa ja kulkevat neljällä jalalla, koska näin heidän odotetaan tekevän. Minä pidän enemmän pystyasennosta ja vaatetuksesta. Matkoillani opin, että herrasmiehen tunnistaa kravatista. Minulla on myös melko hienostunut solmiokokoelma.

Aparaattisaarella asuu mukavaa väkeä. Liidu-Lehmä on läheisin ystävättäreni, hänen kanssaan käymme iltaisin kävelyillä. Asun yksin, mutta kaikki saarelaiset ovat tervetulleita tutustumaan kokoelmiini. Kunhan he vain ymmärtävät, että tullakseen uudestaan kylään, on osattava lähteä. Viihdyn Aparaattisaarella, koska täällä voin elää kuten haluan.

Don Susi on kuullut, että Toisen maailman aliopistossa on kehitteillä Aivoitus-niminen laite, jolla voi lukea ajatuksia. Kun Aivoitus on päällä, 10 metrin säteellä olevien ihmisten ja eläinten ajatukset joko leijailevat teksteinä ilmassa tai kuuluvat puheena. Asetuksista voi valita, kuka ajatuksia näkee tai kuulee. Don Susi haluaa omistaa Aivoituksen ensimmäisten joukossa. Matka aliopistolle on kuitenkin vaikea, eikä Don Susi edes tiedä aliopiston salaista osoitetta. Puhelimelta vaaditaan monenlaisia ominaisuuksia. Don Susin ainoa apuväline matkalla on älypuhelin.

Keksikää yhdessä uusia mielikuvituksellisia sovelluksia älypuhelimeen. Ryhmän ehdotusten perusteella valitaan joitakin sovelluksia, joita ilman Don Susi ei pärjää. Ryhmässä suunnitellaan yksi yhteinen älypuhelin. Ideat kerätään isolle paperille tai taululle. Sovelluksille voidaan piirtää kuvakkeet.

Keksikää, millainen puhelimen sovellus auttaa Don Susia matkallaan eteenpäin. Keksi sovellukselle nimi.

Millaisen sovelluksen Don Susi tarvitsee, että hän

  1. löytää reitin aliopistolle?
  2. saa ruokaa, vettä ja herkkuja?
  3. voi nukkua lämpimässä ja pehmeässä?
  4. tutustuu uusiin ystäviin?
  5. saa ladattua puhelintaan ilman laturia?
  6. pääsee takaisin Aparaattisaarelle?

Jos tällainen Aivoitus olisi oikeasti olemassa,

  1. mitä hyötyä siitä voisi olla?
  2. mitä haittaa siitä voisi olla?
  3. miltä se tuntuisi?
  4. haluaisitko kokeilla laitetta?

Tavoitteena on ymmärtää, että mobiililaitteeseen voidaan ladata erilaisia elämää helpottavia sovelluksia sekä viihdettä. Tuokiossa opitaan keksimään mahdottomalta tuntuvia ideoita.

 

Kirjastot.fi