Etusivu    Info    Aineistoja    Svenska    English

Tulosta tuokio oheisesta pdf-tiedostosta:

Nau Kissos von Kehräys — Somea sovussa

Nau Kissos von Kehräys

Miauu. Minä olen Nau Kissos von Kehräys. Olen 12-vuotias ja olen aatelissukua. Sen näkee tietysti jo päällepäin. Turkkini on kiiltävä ja sileä, puhuttamakaan ylevästä kuonon muodosta.

Isäni Kauko-Mouru Käpälä on kotoisin Toisesta maailmasta. Minulla on yhä sukua siellä. Nuoruudessaan isä asui suuressa kartanossa ja kävi metsällä, kuten häneltä odotettiin. Toisessa maailmassa kaikki arvonsa tuntevat kissat metsästävät. Mutta koska isäni oli suuri seikkailija, hän kaipasi elämäänsä lisää jännitystä. Niinpä hän lähti merille.

Äitini Liige Käpälä, omaa sukuaan Sulava, on syntynyt Aparaattisaarella. Äidin isä oli saaren päällikkö ja lääkäri. Koko Sulavan suku on vanhaa parantajasukua. He ovat asuneet täällä aina. Isän saapuessa Aparaattisaarelle äiti oli tavallaan saaren prinsessa, joten isä valitsi hänet puolisokseen.

Olen tutkinut sukujuuriani netissä sukupuututkimusohjelman avulla. Uutteran etsimisen tuloksena selvisi, että aikoinaan isän suvun nimi oli von Kehräys. Mutta myöhemmin se muutettiin kansanomaisempaan muotoon. Vanhempieni luvalla vaihdoin nimeni jälleen von Kehräykseksi.

Minusta ei ole Käpäläksi. Ei varsinkaan sitten kun minusta tulee tunnettu näyttelijä tai malli. Harjoittelen tulevaa uraani varten kuvaamalla itseäni päivittäin. Vanha lato toimii kuvausstudionani. Peilin edessä löydän parhaimmat ilmeet ja vetoavimmat katseet. Hallitsen jo 53 erilaista poseerausta. Laadukkailla kuvanmuokkausohjelmilla voin tehdä kuvista todella hienoja. Parhaiten onnistuneet kuvat lähetän Liidu-Lehmän aParaatti-mainostoimistoon. Toivon, että Liidu-Lehmä valitsee minut esiintyjäksi seuraavaan mainoskampanjaansa.

Koulukuvauksesta en pidä. Kurnau. Noissa kuvissa näytän lähes aina typerältä. Viime vuonna äiti lähetti juuri tuollaisen kamalan kuvan isän sukulaisille. Kysymättä lainkaan lupaa! En pitänyt siitä. Äiti oli kovin pahoillaan, kun ymmärsi, että minulla itselläni on oikeus päättää millaisia kuvia minusta jaetaan. Nykyisin äiti hyväksyttää aina ensin meillä lapsilla sen, mitä meistä jakaa.

Valokuvaamisen lisäksi harrastan elokuvia. Käsikirjoitan, ohjaan ja kuvaan kännykälläni omia lyhytelokuvia, joissa kaikissa näyttelen itse pääroolit. Valmiit elokuvat lataan Sinätuupiin. Sieltä kaikki voivat katsella filmejäni. Ensin minusta tulee tämän saaren päätähti ja sen jälkeen valloitan koko Toisen maailman.

Nau Kissos von Kehräyksellä on paha mieli. Nau Kissos halusi valokuvia itsestään. Hän pyysi Gepa Käpälää ja Siili Iikelkottia ottamaan valokuvat. Kuvien ottaminen oli mukavaa, vaikka osa kuvista olikin epäonnistuneita. Nyt nämä nolostuttavat kuvat ovat netissä kaikkien nähtävillä. Miten se on mahdollista? Selviää, että Gepa ja Iikelkotti ovat jakaneet kuvia sosiaalisessa mediassa, koska se oli heidän mielestään hauskaa. Kuvia on myös muokattu ja levitetty eteenpäin. Lisäksi kommentit kuvista ovat ikäviä. Nau Kissosta hävettää. Hän päättää ottaa yhtä ikäviä kuvia Gepasta ja Iikelkottista ja kutsuu kaverukset kuvattaviksi.

Leikkikää Nau Kissosta, Gepaa ja Iikelkottia. Nau Kissos ottaa kaverikuvat Gepasta ja Iikelkottista. Kuvatkaa toisianne kolmen hengen ryhmissä. Vaihtakaa rooleja. Jokainen saa valita yhden kuvan, jonka voisi jakaa muille. Valitut kuvat esitellään koko ryhmälle. Jos kameroita ei ole käytettävissä, kuvia voidaan ottaa leikisti vaikka peilin edessä.

Keskustelkaa:

  1. Miltä sinusta otetut kuvat näyttävät?
  2. Miksi valitsit juuri tämän kuvan?
  3. Mitä kuvaa et halua jakaa? Miksi?
  4. Miltä sinusta tuntuisi, jos sinusta otettu nolostuttava kuva olisi kaikkien nähtävillä?

Nau Kissos kuvasi Gepaa ja Iikelkottia. Ennen kuvien jakamista hän kuitenkin kysyi kaveruksilta, miltä heistä tuntuisi jos kuvat leviäisivät netissä. Silloin Gepa ja Iikelkotti huomasivat, kuinka heidän mielestään hauska vitsi olikin ollut kiusaamista. Koska kuvia ei enää saanut pois netistä, he miettivät, miten he voisivat korjata virheensä. Miten eläinkaverusten tulisi nyt toimia? Keskustelkaa.

Illalla Nau Kissos kertoi äidille, mitä oli tapahtunut. Äidin kanssa juteltuaan Gepa pyysi Nau Kissokselta anteeksi ja lupasi, että ei enää tee niin. Puhelin on hyödyllinen ja hauska väline, mutta joskus itsestä kivalta tuntuva leikki voi kaverista tuntua pahalta.

Tavoitteena on ottaa kivoja ja nolostuttavia kuvia sekä oppia ilmaisemaan, millaisen kuvan itse haluaisi muille jakaa. Tavoitteena on ymmärtää, että itsestä hauskalta tuntuva leikki saattaa joskus tuntua toisesta pahalta.

 

Kirjastot.fi