Don Varg — På jakt efter Tankeläsaren

Don Varg

Goddag kära barn. Jag heter Don Varg. Jag har bott på Apparatön under många, många år. Och som ni säkert märkt är jag inte så ung mer. Jag tror visst att jag till och med är äldre än Ugglan Algot Allvetare. I och för sig bodde han redan här på ön innan jag kom.

När jag var liten var livet hemskt annorlunda än nu. Jag levde med min vargflock i Den andra världen. Vi bodde djupt inne i den täta skogen. På den tiden visste ingen något om apparater eller andra sådana mojänger. Vi vargar hoppade i snödrivorna, lekte kurragömma och tafatt med varandra och undersökte alla underliga spår vi hittade i snön. Men jag tyckte inte om när det var kallt. Jag ville hellre klä mig i varma kläder. Just sådana kläder som jag hade sett hos skogsvaktaren. Nu blir jag förstås helt förskräckt om jag tänker på dom kläderna. Skogsvaktaren hade nog inget stilsinne alls. Men däremot hade han en hemtelefon i sin stuga.

Redan som barn drömde jag att jag en dag skulle ha alla möjliga olika slags apparater och mojänger hemma hos mig och att jag skulle veta allt som det gick att veta om dem. Så när jag växte upp bestämde jag mig för att lämna min flock och resa söderut. Ni kanske inte visste det här, men på den tiden fanns det inga kart-appar. Jag måste lite på min egen inre kompass och mina instinkter. Men de ledde mig precis dit jag ville komma.

Jag har sett nästan hela Den andra världen. Under mina resor samlade jag på mig både det ena och andra. Hemma hos mig har jag en spännande samling av apparater. Många har redan blivit sällsynta. En del av dem är äldre än jag, en del rentav historiska.

Ni kan nog allt möjligt, men jag tror nog att jag också är ganska duktig på ett och annat. Med min läsplatta läser jag olika e-böcker. Jag är särskilt intresserad av faktaböcker. Jag prenumererar också på flera digitala hobbytidningar och vetenskapliga tidskrifter. Nuförtiden gör jag nästan alltid mina största kap på nätbutiker.

I Den andra världen är saker och ting annorlunda än här på Apparatön. Där lever vargar fortfarande i flock och vandrar omkring på alla fyra. Det förväntas av dem, ser ni. Jag föredrar själv att stå på två fötter och att ha kläder på mig. Under mina resor lärde jag lärde mig också att en gentleman alltid bär slips. Därför har jag också en ganska snofsig slipssamling där hemma.

På Apparatön bor det trevligt folk. Kon Rita Kreatur är en av mina närmsta vänner. Vi går ofta på kvällspromenad tillsammans. Även om jag bor ensam är alla öbor välkomna att hälsa på när som helst för att titta på mina samlingar. Så länge gästerna vet att komma i rätt tid är bra, men att gå i rätt tid är bättre. På Apparatön trivs jag bra, här kan jag leva så som jag själv vill.

Don Varg har hört att man i underversitetet i Den andra världen har börjat jobba på en maskin som de kallar Tankeläsaren, som kan läsa tankar. När Tankeläsaren är igång kan man höra eller se, som små pratbubblor i luften, både människors och djurs tankar inom en radie på 10 meter från maskinen. Man kan ställa in vem som ser eller hör tankarna. Don Varg vill vara en av de första att äga Tankeläsaren. Men resan till underversitetet är lång och svår, och Don Varg känner inte ens till underversitetets hemliga adress. En telefon kan ha många olika egenskaper. Don Vargs enda hjälpmedel under resan är en smarttelefon.

Arbeta tillsammans för att komma på nya uppfinningsrika appar till smarttelefonen. Bland gruppens förslag väljs de appar som Don Varg inte kan klara sig utan på resan. I gruppen planeras tillsammans en gemensam smarttelefon. Idéerna samlas på ett stort papper eller på tavlan. Man kan rita bilder av apparnas ikoner.

Fundera på vilken slags app skulle hjälpa Don Varg under hans resa. Kom på ett namn på appen.

Vad för slags app behöver Don Varg för att kunna

 1. resa från Apparatön till Den andra världen?
 2. hitta vägen till underversitetet?
 3. hitta mat, vatten och godis?
 4. hitta en varm och mjuk sovplats?
 5. hitta nya vänner?
 6. ladda sin telefon utan en laddare?
 7. hitta vägen tillbaka till Apparatön?

Om en Tankeläsare faktiskt fanns,

 1. vad kunde vi ha för nytta av den?
 2. vad för skada kunde den göra?
 3. hur skulle det kännas?
 4. skulle du vilja testa på den?

Målet är att förstå att man kan ladda ner olika appar som underlättar livet eller som underhåller på en mobilapparat. Under pratstunden lär sig barnen att komma på idéer som först verkar omöjliga.

 

Biblioteken.fi