Geparden Kvicke Prick — ett spännande val

Geparden Kvicke Prick

Hejsan! Jag är Geparden Kvicke Prick. Jag är sju år gammal och går i förskola, tillsammans med Iggy Igelkott och ekorrtvillingarna Ila och Kila. Men jag är mycket snabbare än dem. Jag är snabbast på hela Apparatön. Helt på riktigt! Jag har vunnit varje löptävling som ordnats här. Kanske nån av er undrar hur det kommer sig att jag redan är sju men ännu går i förskola. Nog är det säkert sant att en riktigt snabb sjuåring kanske redan skulle ha hunnit till andra eller fast tredje klassen. Men mamma och pappa ville att jag sku få lite mer tid att leka. Vi kom överens tillsammans att jag börjar skolan lite senare. Alltså nästa år. Jag är lite fundersam över skolan faktiskt. Jag har hört att man måste sitta stilla på sin plats. Faktiskt orkar jag bara sitta stilla om jag tittar på ett program. Det finns massor med program som jag tycker om. Ja, och så tycker jag förstås om kex!

Kex är min favoritmat. Mamma säger att kex inte är mat. Hon är läkare. Hon säger att man inte får äta kex varje dag eftersom de är ohälsosamma. Min mamma heter förresten Liige Prick. Pappa heter Långkurre Prick, men han kallas nog Kurre. Oj, ni kommer aldrig att kunna gissa det här: han är en kexförsäljare! De vuxna säger att hans butik på riktigt är en livsmedelsaffär, men eftersom han säljer kex där tycker jag nog att det egentligen är en kexaffär. Min mamma är ganska snabb, men pappa är långsam. Men han är ganska ivrig på att sova tupplur. Pappa har kommit långa vägar ifrån hit till ön. De vuxna säger att han kom från Den andra världen. Pappa säger att i Den andra världen är sovande nåt som katter gör. Mamma och hennes familj däremot har bott här i eviga tider. Hon har ärvt sitt yrke från dem. Men att vara läkare är nog mycket tråkigare än att vara kexförsäljare.

Jag är inte det enda barnet i vår familj. Min bror heter Misse. Ja alltså, egentligen heter han väl Misse von Kattsingen, men det tar så länge att säga hela namnet så jag förkortade det litet. Misse är redan 12 och älskar att se sig själv i spegeln. Det tycks vara det enda han vill göra. Vi leker aldrig nånsin tillsammans. Men ibland tittar vi på filmer och det tycker jag att är roligt. Misse har fått lov att använda videouthyrning på nätet. Då och då, efter att jag redan gått och lagt mig, tittar Misse och pappa på filmer för vuxna. Jag tycker det är jätte orättvist!

Sju är förresten en ganska viktig ålder. Vet du varför? Efter att man fyllt sju får man titta på andra än bara program med S/T-märket. I vissa familjer får barnen titta på nästan vad som helst. Föräldrarna kontrollerar inte alls vad barnen tittar på. Så fungerar det inte hos oss. Eftersom jag själv väljer vilka program jag vill se på har mamma och pappa lärt mig vad alla märkena betyder. Jag är ganska duktig på dem redan. Bara några gånger har jag i misstag sett något som varit lite för mycket.

Sjuåringen Geparden Kvicke Prick laddar tillsammans med sin bror Misse von Kattsingen ner filmer och spel från nätet. På filmerna och spelen finns olika märken. Misse von Kattsingen får titta på filmer och spela spel som är menade för större barn, eftersom han redan är 12. Hjälp Geparden Kvicke Prick att ta reda på om filmen som laddats ner från nätet är lämplig för honom.

  1. Titta på innehållssymbolerna. Barnen kan berätta vad de tror att symbolen kan betyda.
  2. Kvicke Prick har hittat fyra filmer på nätet. Använd innehållssymbolerna för att fundera på hur lämpliga de filmer Kvicke Prick har hittat är för en sjuåring.
    1. Filmen har åldersgränsen 12 och symbolen ångestframkallande innehåll.
    2. Filmen har åldersgränsen 7 och symbolerna våldsamt innehåll och sexuellt innehåll.
    3. Filmen har symbolen S (eller T).
    4. Filmen har åldersgränsen 16 och symbolerna våldsamt innehåll, ångestframkallande innehåll.

För att hjälpa diskussionen kan bilagan med åldersgränser och innehållssymboler användas. I Finland är åldersgränserna för filmer och tv-program S/T, 7, 12, 16 och 18 och innehållssymbolerna är: ”Våldsamt innehåll”, ”Sexuellt innehåll”, ”Ångestframkallande innehåll” och ”Rusmedel”. Spelens (PEGI) åldersgränser är: 3, 7, 12 16 och 18, medan innehållssymbolerna är: ”Spel som innehåller skildringar av våld”, ”Spel som innehåller grovt språk som t.ex. svordomar”, ”Spel som kan vara skrämmande för små barn”, ”Spel som skildrar nakenhet och/eller sexuellt beteende eller sexuella anspelningar”, ”Spel som refererar till eller skildrar droganvändning”, ”Spel som innehåller skildringar av någon form av diskriminering eller som kan uppmuntra till diskriminering”, ”Spel som uppmuntrar till eller lär ut spel om pengar”, och ”Spel som kan spelas online”. Under den här pratstunden bekantar vi oss med en del av symbolerna förknippade med filmer och tv-program. Ytterligare information om åldersgränser finns här www.ikärajat.fi (på finska).

SallittuTillåten
71216
Våldsamt innehåll
Våldsamt innehåll: Symboler betyder att man i spelet eller filmen på flit gör någon annan illa. Det här kan till exempel betyda att man skuffar eller slår varandra eller hotar att göra det.
Alla barn och vuxna har rätt till personlig integritet, vilket betyder att man inte får göra någon annan illa.
Sexuellt innehåll
Sexuellt innehåll: Symbolen betyder att programmet har mycket närhet i sig. Med närhet menar vi till exempel att man kysser varandra eller kramas utan kläder.
Det är fint och naturligt att vuxna har mycket närhet. Men sexuellt innehåll är inte en del av ett barns liv.
Ångestframkallande innehåll
Ångestframkallande innehåll: Symbolen betyder att spelet eller filmen kan vara skrämmande eller spännande ibland. Till exempel kan det finnas skrämmande ljud, mycket mörker, eller så tappar någon bort sig.
Det som händer i spelet eller filmen är inte sant. Man gör saker och ting skrämmande till exempel genom olika ljud.
 

Under pratstunden är det viktigt att uppmärksamma barnets ålder och utvecklingsstadium. Det lönar sig att tala med barnen om vem man ska tala med ifall man har sett något underligt i ett spel eller i en film. Målet med pratstunden är att barnen lär sig åldersgränserna och innehållssymbolerna för audiovisuella program.

 

Biblioteken.fi