Misse von Kattsingen — Sams på sociala media

Misse von Kattsingen

Mjaauuuu... Jag heter Misse von Kattsingen. Jag är 12 år gammal och är av adelssläkt. Men det syns förstås bara man tittar på mig. Min päls är glansig och len, min nos av ädel utformning.

Min pappa Långkurre Prick är hemma från Den andra världen. Jag har fortfarande släkt där. När han var ung levde pappa i en stor herrgård och gick ut på jakt, såsom förväntades av honom. I Den andra världen jagar alla katter som vet sitt eget värde. Min pappa var en äventyrare, som ville ha mer spänning i sitt liv. Därför bestämde han sig för att fara till havs.

Min mamma, Liige Prick, vars egentliga familjenamn är Elegant, är född på Apparatön. Mammas egen pappa var hövding och läkare på ön. Hela Elegantsläktet har länge varit helare. De har bott här i eviga tider. När pappa kom till Apparatön var mamma på sätt och vis en prinsessa på ön. Därför gifte sig pappa med henne.

Jag har studerat min börd på nätet med hjälp av ett släktforskningsprogram. Efter en lång och ihärdig forskning kom jag fram till att min pappas släktnamn hade varit von Kattsingen. Senare ändrade de namnet till något mer folkligt. Med mina föräldrars lov ändrade jag mitt namn tillbaka till von Kattsingen.

Jag är ingen Prick jag. Särskilt inte efter att jag blivit en känd skådespelare eller modell. Jag övar för min framtida karriär genom att fotografera mig själv varje dag. Den gamla ladan är min fotostudio. Framför spegeln finner jag de bästa minerna och de mest tilldragande blickarna. Jag kan redan 53 olika poser. Med bildbehandlingsprogram kan man göra bilderna riktigt fina. De bilder som lyckats bäst skickar jag till Krita Kreaturs reklambyrå aParaden. Jag hoppas att hon låter mig spela i hennes nästa reklamkampanj.

Skolfotografi tycker jag inte om. Mrrrrr. Jag ser nästan alltid dum ut på dom bilderna. Ifjol skickade mamma en av dom där hemska bilderna till pappas släktingar. Utan att fråga lov! Det tyckte jag inte alls om. Mamma var mycket ledsen när hon förstod att jag själv har rätt att välja hurudana bilder av mig som delas med andra. Nuförtiden frågar mamma lov av oss innan hon delar bilder av oss med någon annan.

Förutom fotografering har jag filmer som hobby. Jag skriver manus, regisserar och filmar med min mobiltelefon olika kortfilmer, där jag själv spelar alla huvudroller. De färdiga filmerna laddar jag upp på DuTub. Där kan alla titta på mina filmer. Det första steget är att bli den här öns största stjärna. Efter det tänker jag erövra hela Den andra världen.

Misse von Kattsingen är inte så glad. Misse ville ha bilder på sig själv. Hon bad Geparden Kvicke Prick och Iggy Igelkott att ta några bilder. Det var helt roligt att ta bilderna, fastän några av dem blev ganska misslyckade. Men nu är dom där genanta bilderna på nätet där alla kan se dem. Hur kan det ha skett? Det visar sig att Kvicke och Iggy har delar bilderna på sociala media eftersom de tyckte att det var roligt. Bilderna har också modifierats och spritts vidare. Många har skrivit elaka kommentarer om bilderna. Misse skäms. Han bestämmer sig för att ta lika elaka bilder på Kvicke och Iggy. Han bjuder in dem att fotograferas.

Lek att ni är Misse, Kvicke och Iggy. Misse tar kompisbilder på Kvicke och Iggy. Ta foton av varandra i grupper på tre. Byt roller. Var och en får välja en bild som de kan tänka sig dela med de andra. De valda bilderna visas åt hela gruppen. Om det inte finns några kameror att använda kan ni fast på lek ta bilder framför en spegel.

Diskutera:

  1. Hur ser bilderna på dig ut?
  2. Varför valde du just den här bilden?
  3. Vilka bilder vill du inte dela? Varför?
  4. Hur skulle det kännas för dig om alla kunde titta på en genant bild av dig?

Misse fotograferade Kvicke och Iggy. Innan han delade bilderna med andra frågade han dem hur det skulle kännas om bilderna skulle spridas på nätet. Då insåg Kvicke och Iggy att det som de tyckte hade varit en rolig vits egentligen var mobbning. Eftersom det inte längre gick att ta bilderna bort från nätet undrade de hur de istället kunde fixa sitt misstag. Vad ska djurkompisarna göra till näst? Diskutera.

På kvällen berättade Misse åt sin mamma vad som hänt. Efter att ha talat med sin mamma bad Kvicke Prick om ursäkt av Misse och lovade att han aldrig gör något sådant igen. En telefon är en nyttig och rolig apparat, men ibland kan en lek som är rolig för en själv kännas elak ur vännens synvinkel.

Målet är att ta både roliga och genanta bilder och att lära sig att uttrycka vilka slags bilder man själv vill dela med andra. Målet är att förstå att en lek som är rolig för en själv ibland kan få någon annan att må dåligt.

 

Biblioteken.fi