Mullvaden Mac Skyffel — ett jobb för en mullvad

Mullvaden Mac Skyffel

Hej. Jag är Mac Skyffel. Jag är på första klassen i skolan och Honungstass är min bästa vän. Han har ett så fint namn att man blir avundsjuk. När jag blir stor vill jag bli fotbollsspelare. Men min syn är ganska dålig och det stör spelandet lite. Utan mina glasögon träffar jag inte alltid bollen, men det är svårt att spela med glasögonen på. När man spelar kan glasögonen falla av eller gå sönder eller tappas bort. Och jag känner nog inte en enda professionell fotbollsspelare med glasögon.

Jag fick mina glasögon för redan tre år sen. I början tyckte jag inte alls om dem. Ingen av mina vänner hade glasögon. Jag ville att Honungstass skulle sitta på brillorna så att de skulle gå sönder. Då skulle jag inte behöva ha dem på mer. Men Honungstass vägrade. Jag smög in dem medan vi lekte under Honungstass, men de bara sjönk in i den mjuka björnpälsen. En annan gång när jag var hos Honungstass på besök lade jag undan glasögonen medan vi lekte. När jag skulle gå hem tänkte jag först sätta på glasögonen igen, men de hade försvunnit. På vägen hem tappade jag bort mig. Jag gick runt i ring i flera timmar eftersom jag inte kunde se vägen framför mig. Det började bli mörkt. Jag hann redan bli orolig innan mamma hittade mig. Först kramade hon mig, men sen hötte hon med sin framtå. Brillorna hade nämligen varit på min panna hela tiden. Hur skulle jag ha kunnat veta det?

Mamma sa efteråt att jag alltid måste använda mina glasögon. Min mamma, Krysmynta Skyffel, tycker att glasögon är fina. Förstås tycker hon det, hon har ju själv ett par. Men mamma är redan ganska gammal. Hon är förtidspensionerad från sitt arbete som förskolelärare. Mamma har nog i och för sig helt rätt i att man inte själv kan göra något åt dålig syn. När jag hörde hur ekorrtvillingarna grälade om vem av dem borde få glasögon kände jag mig bättre till mods. De sa att en glasögonorm alltid är smartare än andra. Nuförtiden bär jag helt gärna mina glasögon, om jag bara vet var de är.

Förutom mamma ha jag två storebröder i familjen. De bor inte längre på Apparatön eftersom de redan är vuxna. Vi flyttade till ön genast efter att jag föddes. Mina bröder var redan då ganska stora. Mamma blev hemskt ledsen när mina bröder flyttade hemifrån. Men mina bröder är världens bästa kodare! De har som jobb att gräva nya rutter och de skriver instruktionerna för dem steg för steg in i minnet. Därför måste de flytta tillbaka till Den andra världen. De behövs där! En gång i året kommer mina bröder på semester här på ön. De säger att här är det mycket lugnare. När de är här lär de mig allt om att gräva. Jag har nämligen fått ett specialuppdrag av Ugglan Algot Allvetare. Eftersom jag för ögonblicket är öns bästa grävare, är det mitt jobb att hjälpa Algot Allvetare i allt som har att göra med underjorden. En uggla kan flyga vart som helst, ser du, men ingen annan slipper lika djupt ner under ön som jag. Jag tror att jag ännu nån dag hittar något nytt och spännande under ön. Då kommer mina bröder att vara stolta över mig. Så stolta att de tar mig med sig till Den andra världen.

Mamma talar aldrig om hur det var där i Den andra världen. Hon säger att jag föddes där men allt annat har hon glömt. Det tror jag inte på. Under mammas säng hittade jag en låda. Där fanns fotografier, och på dem alla fanns samma mullvad. En med nästan helt svart päls och ganska snygg. Bakom en av fotografierna stod det ”Till Krysmynta”. Undrar vem den mullvaden var?

På Apparatön använder man många apparater som behöver elektricitet för att fungera. Elektriciteten kommer från energicentralen Krafsverket djupt inne i ön. Från Krafsverket sprider sig elen hem till var och en som behöver den. Men som otur har Mullvaden Mac Skyffel i misstag grävt igenom en elanslutning. Ugglan Algot Allvetare har nu gett Mac Skyffel ett specialuppdrag. Mac Skyffel ska gräva en ny anslutning för elen från hem till hem. Om Mac Skyffel lyckas med det här blir han öns officiella Krafsverksman.

Hjälp Mac Skyffel att planera rutten. Under vägen kommer Mac Skyffel att stöta på olika utmaningar som han inte klarar av utan hjälp.

Stunden genomförs genom att placera utmaningen på bibliotekets, daghemmets eller skolans planritning. Man möter efteråt utmaningarna på de platser som handledaren på förhand planerat och märkt ut på kartan.

* = utmaningen behöver förhandsförberedelser

Mullvaden Mac Skyffel

Välj rätt väg

Mac Skyffel behöver hjälp att hitta den snabbaste rutten. Studera planritningen. Vilka platser måste Mac Skyffel besöka?

Vi kommer tillsammans överens om vilken väg vi tar. Barnen bestämmer i vilken ordning vi fortsätter längsmed rutten. Ett av barnen ritar den överenskomna rutten på planritningen.

Ni kan också tillsammans fundera på vilka andra vägar man kunnat ta.

* Planritningen för utrymmet som ska användas utskriven. Handledaren anger på förhand var utmaningarna kommer att ske på ritningen.

Iggy Igelkott

”Vad är det där? Vad är det här?”

Iggy Igelkotts småsyskon är i frågeåldern. Också Mac Skyffel måste svara på frågor hela tiden. Hjälp Mac Skyffel att förklara följande ord: Smarttelefon, TV, printer, tidning, laddare, radio, videospel, hemtelefon, kamera och brev.

Barnen förklarar orden i tur och ordning. De andra gissar vad för sak det är fråga om. Man kan också fundera på vilka av apparaterna behöver el för att fungera.

* Bildkort Handledaren skriver ut de bifogade bildkorten på förhand.

Ila och Kila

Nu får man hitta på!

Mac Skyffel har tröttnat på Ila och Kilas eviga gräl. Han vill testa vad ekorrtvillingarna på riktigt vet. Hitta på påståenden som Mac Skyffel kan göra.

Barnen kommer i tur och ordning på meningar som antingen är sanna eller falska. Resten gissar om påståendet är sant eller inte.

Geparden Kvicke Prick

Får jag lov?

Sju år gamla Kvicke Prick ber Mac Skyffel om hjälp. Hjälp Mac Skyffel att svara på Kvicke Pricks frågor.

Det finns många olika åldersgränser. På Apparatön talar vi om åldersgränser vad gäller video- och TV-program. Hur gammal måste Kvicke Prick vara för att få

 1. Flytta hemifrån till ett eget hem?
 2. Ett bibliotekskort?
 3. Köra bil?
 4. Äta efterrätten före huvudrätten?
 5. Köra moped?
 6. Tvätta sina tänder själv?
 7. Gifta sig?
 8. Bestämma vem han vill leka med?
 9. Köra på trottoaren med cykel?
 10. Röra sig ensam?
 11. Bestämma om allting själv?
Misse von Kattsingen

Sneda fotografier

Mac Skyffel har hittat Misse von Kattsingens fotostudio. Den är fylld med kameror. Han vill överraska Misse med speciella bilder. Hjälp Mac Skyffel att ställa upp följande sammanställningar.

Man kan använda en kamera och ta foton för den här uppgiften. Eller så kan man använda en självgjord ram som man använder för att avgränsa bilden så som man vill.

Gör en sammanställning där det syns

 1. allas händer
 2. allas fötter
 3. ett öga per person
 4. allas näsor

Tänk på hur man ställer upp en bild så att man till exempel kan se 5 knän och 7 händer eller 14 ben, 3 huvud och 9 händer.

* Kamera eller ram. Handledaren gör en fotoram av kartong på förhand.

Don Varg

I ordning!

Don Varg är så noggrann att när man besöker hans hem ska gästerna alltid komma i rätt ordning. Visa Mac Skyffel hur man gör.

Ställ er i rad

 1. Enligt födelsedag: den yngsta till vänster, den äldsta till höger.
 2. I alfabetisk ordning enligt förnamnet: från A framåt.
 3. I längdordning: den kortaste till vänster, den längsta till höger.
 4. Enligt hårfärg: Den mörkaste till vänster, den ljusaste till höger.

Ni kan också komma på andra sätt att ordna er.

Honungstass

7+7=14

Sju år gamla Honungstass har hittat ett nytt spel med åldersgränsen 12. Honungstass vill gärna spela spelet och blir glad när Mac Skyffel kommer på besök. Hjälp Mac Skyffel att komma fram till om Honungstass har rätt i sitt påstående.

Honungstass påstår att eftersom han är 7 år gammal och Mac Skyffel är 7 år gammal, är deras gemensamma ålder 14 år, och därför kan de tillsammans spela spel som är menade för 12-åringar.

Diskutera Honungstass påstående. Fundera på varför det inte är sant.

Kon Rita Kreatur

Från bokstäver till ord

Bokstäverna i Krita Kreaturs reklam är huller om buller. Mac Skyffel måste ta reda på vad det står på reklamen. Hjälp Mac Skyffel att ta reda på vad reklamen säger. Skapa ord av bokstäverna. Hur långa ord kan ni forma?

* APARAATTISAARI-bokstäverna. Handledaren skriver ut eller skriver ner bokstäverna för hand på papperslappar på förhand.

 

Stunden är en titt in i de olika teman som Apparatön bjuder på. Stunden kan antingen fungera som in inledning för att bekanta sig med inlärningsmiljön, eller som en rolig repetition för de som redan besökt Apparatön. Under stunden lär vi oss att lösa utmaningar i grupp.

 

Biblioteken.fi